Είμαστε Movers and Shakers, Leaders not Followers

Το QLS ΔΕΝ είναι Franchise. Είναι η δικτύωση των μεγαλύτερων ανεξάρτητων και αυτόνομων Κέντρων Ξένων Γλωσσών στην Ελλάδα, που επιδιώκουν να αναπτύσσονται μαζί σε μια ανταγωνιστική εποχή, να ανταλλάζουν απόψεις πάνω σε Ακαδημαϊκά Θέματα και όλοι μαζί, ως ομάδα, να προσφέρουν στους γονείς του εκάστοτε Κέντρου Ξένων Γλωσσών, μέλος του QLS, αναβαθμισμένες υπηρεσίες. Όλα αυτά με στόχο την επιτυχημένη και ολοκληρωμένη εκπαίδευση του μαθητή. Μιλήσαμε με την πρόεδρο του QLS, Ασημένια Φήταμ, για τα σχέδια του οργανισμού και τα πλάνα του για το μέλλον.

Ποιοί έθεσαν τα θεμέλια αυτού του πρωτοπόρου οργανισμού; Ήταν εύκολο να αντιληφθούν τα Κ.Ξ.Γ. το όραμα και τους σκοπούς του QLS στην αρχή;

“Tα θεμέλια αυτού του πρωτοπόρου οργανισμού τέθηκαν το 2002 από μια ομάδα ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών που οραματίστηκαν την ίδρυσή του, πίστεψαν στο όνειρό τους και το έκαναν πραγματικότητα. Φυσικά, στην αρχή ήταν δύσκολο να γίνουν ευρέως αποδεκτές οι ιδέες του QLS που μιλούσαν για ποιότητα και πιστοποίηση των εκπαιδευτικών υπηρεσιών , αλλά με σκληρή δουλειά, καινοτόμα προγράμματα και συνεργατικότητα η ανοδική και εξελικτική πορεία του QLS συνεχίζεται.”

Τι προσφέρει η ομπρέλα του QLS στα μέλη Κ.Ξ.Γ. ;

“Πρώτα απ’ όλα στο QLS πιστεύουμε ότι SYNERGY IS THE FUTURE. Πιστεύουμε ότι η συνεργασία μεταξύ ανθρώπων που έχουν όραμα για τα σχολεία τους και διάθεση να μοιραστούν το όραμα αυτό με άλλους, μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να έχει. Ενωμένοι μπορούμε να καταφέρουμε περισσότερα , καλύτερα, ποιοτικότερα πράγματα. Παράλληλα τα σχολεία μέλη του Δικτύου QLS διατηρούν επιχειρηματική αυτονομία διότι το QLS δεν είναι Franchise. Επίσης το κάθε μέλος QLS μπορεί να έχει αποκλειστικότητα στην περιοχή του ή στην πόλη του και να έχει την σφραγίδα ποιότητας του QLS στη λειτουργία του Κέντρου του καθώς και στις προσφερόμενες εκπαιδευτικές και επιχειρηματικές υπηρεσίες του προς τους γονείς και μαθητές του. την ταυτότητά τους και λειτουργούν με πλήρη επιχειρηματική αυτονομία διότι το QLS δεν είναι Franchise. Επίσης το κάθε μέλος QLS μπορεί να έχει αποκλειστικότητα στην περιοχή του ή στην πόλη του και να έχει την σφραγίδα ποιότητας του QLS στη λειτουργία του Κέντρου του καθώς και στις προσφερόμενες εκπαιδευτικές και επιχειρηματικές υπηρεσίες του προς τους γονείς και μαθητές του.

Γιατί ένα Κ.Ξ.Γ. να θέλει να γίνει μέλος; Ποιά είναι τα οφέλη; Τι θα μάθει ο ιδιοκτήτης που θα τον βοηθήσει στην ανάπτυξη της επιχείρησής του αλλά και στη προσωπική του βελτίωση;

“Ποιά εκπαιδευτική μονάδα θέλει ή μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά μόνη τις προκλήσεις των καιρών; Όταν ανήκεις σε μια δυναμική και ποιοτική ομάδα όπως είναι το Δίκτυο QLS, τα οφέλη είναι πάρα πολλά. Και για να είμαι πιο συγκεκριμένη, στον εκπαιδευτικό τομέα το QLS μετά από έρευνα, υιοθετεί μεγάλα πρωτοπόρα εκπαιδευτικά προγράμματα που ένα σχολείο μόνο του δεν θα μπορούσε να οργανώσει ή να αναλάβει το κόστος αγοράς ή υλοποίησης. Ευνόητο είναι άλλωστε ότι άλλη είναι η διαπραγματευτική δύναμη του ενός σχολείου και άλλη ενός δικτύου. Το QLS στηρίζει τα μέλη του με την παραγωγή από το Education Team, πρωτότυπου έντυπου εκπαιδευτικού υλικού όπως Exam Guides, Study Planner, QLS Debating Society Guide, Pre-Junior Υλικό και πολλά άλλα. Διοργανώνουμε για τα μέλη μας κοινές δράσεις όπως ημερίδες γονέων και μαθητών, ενημερωτικά σεμινάρια και εκπαίδευση για τους καθηγητές μας που αφορούν τις τελευταίες μεθόδους διδασκαλίας και εξελίξεις στο χώρο της ξενόγλωσσης εκπαίδευσης.

Συμμετέχουμε σε διεθνή συνέδρια και Ευρωπαϊκά προγράμματα.

Επίσης οργανώνουμε σε συνεργασία με Εκπαιδευτικούς Οργανισμούς της Αγγλίας ποιοτικές εκπαιδευτικές εκδρομές σε κολλέγια της Αγγλίας. Θα ήθελα επίσης να προσθέσω ότι σε ένα ολοένα αυξανόμενα ανταγωνιστικό περιβάλλον το QLS προσφέρει ενέργειες υποστήριξης και προώθησης για κάθε μέλος του, οι οποίες αυτόνομα αλλά και σε συνδυασμό με τις ατομικές δράσεις του κάθε μέλους μπορούν να κάνουν τη διαφορά στην επιχειρηματική του πορεία και εξέλιξη εξασφαλίζοντας όχι μόνο τη βιωσιμότητά του αλλά και την ανάπτυξή του. Τα μέλη του QLS απολαμβάνουν επι- χειρηματικής καθοδήγησης και εκπαίδευσης από ειδικό Σύμβουλο Επιχειρηματικότητας και Marketing. Στο δε τομέα της διαφήμισης, το πολύ ικανό Promotion Team του QLS ακολουθώντας ένα αυστηρά διαρθρωμένο χρονοδιάγραμμα επικοινωνι- ακών ενεργειών, προβαίνει σε διαφημιστικές ενέργειες με εξατομικευμένα έντυπα οι οποίες προωθούν και αναδεικνύουν όχι μόνο το έργο του Δικτύου συνολικά αλλά και το έργο του κάθε σχολείου μέλους. Και εδώ η οικονομία κλίμακας θεωρώ ότι είναι αυτονόητη και τα οφέλη των μελών πολλά.”

Ποια προγράμματα τρέχουν στο QLS αυτήν την περίοδο;

“Το πιο πρόσφατο μεγάλο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του QLS που τρέχει στα σχολεία μας από τον Σεπτέμβριο 2015 είναι το QLP (QLS LEARNING PROFILE) σε συνεργασία με την Ariston Computer Academy. Μετά από ειδική εκπαίδευση του προσωπικού των σχολείων QLS προχωρήσαμε στην διεξαγωγή αξιόπιστου, σταθμισμένου για την Ελλάδα τεστ και αναγνωρισμένου από το Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας. Το QLP τεστ βασισμένο στη θεωρία της Πολλαπλής Νοημοσύνης (ΜΙ) του Gardner (Harvard University) μας αποκαλύπτει το μαθησιακό τύπο του κάθε μαθητή, κάτι που μας βοηθάει να διαμορφώσουμε το μαθησιακό χάρτη κάθε τμήματός μας και να προβούμε σε διαφοροποιημένη διδασκαλία που απευθύνεται σε όλους τους μαθησιακούς τύπους χωρίς να αποκλείεται κανένας μαθητής. Πάνω από 3000 μαθητές μας, που είναι ένα πολύ σημαντικό δείγμα σε πανελλαδικό επίπεδο, έχουν κάνει το QLP τεστ παρέχοντάς μας αυτή τη στιγμή στατιστικά στοιχεία πολύτιμα για το μαθησιακό προφίλ των Ελλήνων μαθητών. Το QLS έχει ετοιμάσει ειδικό οδηγό για την εφαρμογή του QLP στην τάξη και θα παρουσιάσει το πρόγραμμα αυτό και σε συνέδριο EAQUALS στην Πορτογαλία τον Απρίλιο.

Το QLP μας άνοιξε νέους ορίζοντες και τον περασμένο Ιανουάριο τα πρώτα σχολεία QLS, μετά από γραπτές και προφορικές εξετάσεις των ιδιοκτητών, πιστοποιήθηκαν από το Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας στη διεξαγωγή και εφαρμογή προγραμμάτων (ΜΙ) Πολλαπλής Νοημοσύνης. Παράλληλα για την επόμενη σχολική χρονιά ετοιμάζουμε την συνέχεια του QLP που τόσο δυναμικά ξεκίνησε στα σχολεία μας και με τη βοήθεια έγκριτης επιστημονικής ομάδας προχωρούμε σε προγράμματα με στόχο την διαφοροποίηση και ενίσχυση της μάθησης. Σκοπός μας είναι να εφοδιάσουμε τους μαθητές μας με τεχνικές και να καλλιεργήσουμε skills που θα τους είναι χρήσιμες στην μαθητική τους ζωή και όχι μόνο. Βρισκόμαστε τώρα στην φάση του σχεδιασμού και δεν θα ήθελα να επεκταθώ περισσότερο.

Με ποιούς οργανισμούς συνεργάζεται το QLS;

“Το QLS το 2004 έγινε το πρώτο κλειστό κέντρο για τις εξετάσεις Cambridge στην Ελλάδα και συνεχίζει να διοργανώνει τις εξετάσεις σε κλειστά κέντρα για τα μέλη του, ενώ το 2005 γίνεται το πρώτο και μοναδικό τότε Associate member του EAQUALS (Evaluation and Accreditation of Quality in Language Services) στην Ελλάδα, μια συνεργασία που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα και μάλιστα θα συμμετέχουμε με ομιλία στο επετειακό (25 χρόνια από την ίδρυσή του) συνέδριο που διοργανώνει το EAQUALS στη Λισσαβόνα. Επίσης διατηρούμε Ακαδημαϊκή συνεργασία με την Ελληνοαμερικανική Ένωση, το Γαλλικό Ινστιτούτο, την PeopleCert και την Ariston Computer Academy.”

Ως πρόεδρος του QLS ποιοί είναι οι στόχοι σας; Πώς θέλετε να προχωρήσετε;

“Ανέλαβα την προεδρία του QLS το Μάρτιο του 2015 και με τη δημιουργία ομάδων (Education – Promotion – Lifelong Learning – New Βusiness Opportunities – Exams, κλπ) υπάρχει μια αποκέντρωση των εργασιών και κατά συνέπεια αύξηση της παραγωγής έργου. Επίσης, υπάρχει σύμπνοια και συλλογικότητα με συγκινητική προσφορά για δουλειά από το ΔΣ και πολλούς άλλους αξιόλογους συναδέλφους τους οποίους ευχαριστώ θερμά. Στους στόχους μας είναι μεγαλύτερη εξωστρέφεια, συνεργασία με ποιοτικούς διεθνείς εκπαιδευτικούς φορείς, η συνέχιση παροχής ποιοτικών υπηρεσιών στα μέλη μας, στους μαθητές και γονείς που εμπιστεύονται τα σχολεία QLS και σαφώς η αύξηση των μελών μας. Έχει ήδη υπάρξει αρκετό ενδιαφέρον από αξιόλογα σχολεία να γίνουν μέλη και αυτό πιστεύω ότι οφείλεται στην έμφαση που έχει δοθεί τελευταία στον εκπαιδευτικό τομέα με καινοτόμα προγράμματα όπως το QLP. Ως εκπαιδευτικός η ίδια, δίνω ιδιαίτερη βαρύτητα στον τομέα αυτό γιατί πιστεύω ότι αυτό θα μας βοηθήσει να διαφοροποιηθούμε από τον ανταγωνισμό.”

Πώς βλέπετε το μέλλον του QLS ειδικότερα αλλά και το μέλλον των ΚΞΓ γενικότερα;

“Νομίζω πως το QLS στα επόμενα χρόνια θα αποτελέσει έναν πολύ σημαντικό μοχλό πρωτοπορίας στην ξενόγλωσση εκπαίδευση και όχι μόνο στην Ελλάδα. Τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών όπως τα ξέραμε μέχρι σήμερα βρίσκονται σε ένα σημείο καμπής. Δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε όμως και το ρόλο που θα παίξουν τα ΚΔΒΜ και εμείς έχουμε ειδική ομάδα που ασχολείται με τα προγράμματα αυτά. Πιστεύω ότι οι ομάδες με την δύναμη της ανταλλαγής απόψεων και συνεργιών θα είναι εκείνες που θα μπορούν να επικρατήσουν με τα νέα δεδομένα.

Για εμάς στο QLS “the sky is the limit” διότι όλοι μαζί συμπορευόμαστε με κοινές αξίες, πρότυπα, όραμα, εργατι- κότητα και ιδέες κι έτσι κάνουμε την ειδοποιό διαφορά στην Ξενόγλωσση Εκπαίδευση. Είμαστε Movers and Shakers, Leaders not Followers.

ELT NEWS APRIL 2016